środa, 19 czerwca 2013

Kuchnia na 8. piętrze - Chimichangas

Przepyszne danie dla wszystkich wielbicieli kuchni Tex-Mex. Chrupiąca, ale wciąż miękka tortilla, mięso, papryka, sos i ser. Bardzo sycące i proste w przygotowaniu. 

Składniki

Duży filet z kurczaka
2 czerwone papryki
2 cebule
Puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
Sos chili
8-10 tortilli (20cm)
Żółty ser
1 jajko
Olej
Pieprz
Sól
Papryka słodka, ostra, chili


 Przygotowanie:
Drobno pokrojone cebule podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zeszkli. Kurczaka drobno kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do cebuli. Gdy kurczak się podsmaży dodajemy drobno pokrojone papryki i przeciśnięty czosnek. Smażymy, często mieszając, aż papryka trochę zmięknie i doprawiamy sosem i pozostałymi przyprawami. 

Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy i miksujemy na papkę. Można dodać do papki parę kropek wody lub oliwy. Każdą tortillę podgrzewamy na suchej, średnio rozgrzanej patelni do czasu aż zmięknie, nakładamy papkę z fasoli, farsz, posypujemy startym serem, zawijamy (warto posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem) i smażymy w głębokim tłuszczu. 




 Tutaj filmik jak składać (i wykonać) chimichangi


Efekt końcowy:


Tradycyjnie podaje się z salsą, guacamole i gęstą śmietaną. U nas z surówką z sałaty, pomidora i rzodkiewki.

Wyszły mi 4 duże porcje. Wszystko zależy od ilości i wielkości składników, oraz ile farszu nałożymy do tortilli. Składniki farszu można dowolnie zmieniać. To świetne danie na pozbycie się resztek z lodówki ;)

  Hester

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ;) Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również :). Dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń